WordPress Guide

10 Enkla Tips

Snabbare WordPress Hemsida

Hur går man tillväga för att få en snabbare WordPress hemsida? Det kan vara svårt att veta, särskilt om man är nybörjare inom WordPress.

Vi tänkte därför ge dig 10 enkla tips på vad du kan göra för att förbättra laddningstiden på din hemsida i WordPress.

1. Hosting – Välj en snabb och bra hostingleverantör.

En av de absolut viktigaste faktorerna för att din hemsida ska vara så snabb som möjligt är att välja en bra och snabb hostingleverantör.

Först och främst behöver du tänka på vilken typ av hosting du ska välja, det vill säga Webbhotell, VPS, Dedikerad hosting eller Managed WordPress hosting. Det finns ännu fler typer av hosting men låt oss gå igenom vilka skillnader det finns mellan dessa populära hostingtyper.

Webbhotell

Webbhotell innebär att du delar serverresurser med andra kunder, vilket i sin tur innebär att om din hemsida eller en annan kunds hemsida bringar in mycket trafik eller belastar servern (webbhotellet) på något annat sätt, så påverkar detta serverprestandan och samtliga hemsidor kommer således att drabbas av detta, oftast i form av att de blir långsammare.

Om du använder ett bra och snabbt webbhotell, som oftast kostar mer eftersom hostingleverantören har investerat i servrar med bättre prestanda, så kan dock webbhotellet rulla på utan problem trots att en eller flera hemsidor bringar in mycket trafik.

Webbhotell brukar vara den billigaste typen av hosting och är av den anledningen också den mest populära.

VPS

VPS står för Virtual Private Server och är en instans av en fysisk server. På en VPS delar kunderna på serverns resurser, likt Webbhotell. Jämfört med Webbhotell finns det dock en hög grad av avskildhet med VPS eftersom kunderna tilldelas ett eget operativsystem. VPS brukar i regel vara det näst billigaste hostingalternativet.

Dedikerad server

En Dedikerad server innebär att du som kund hyr en hel fysisk server av en hostingleverantör. Du delar inte serverns resurser med andra kunder, utan kan utnyttja hela servern maximalt helt själv. Denna serverlösning brukar vara den snabbaste men också den dyraste.

Managed WordPress hosting

Om du väljer Managed WordPress hosting så får du oftast en mer automatiserad serverlösning i form av WordPress uppdateringar, säkerhetsuppdateringar, dagliga säkerhetskopior, premium support och mer. Kort och gott innebär Managed WordPress hosting att du får en skräddarsydd serverlösning ämnad för just WordPress.

2. Välj tema & plugins med försiktighet.

Vilket tema du väljer att använda när du har bestämt dig för att skapa en hemsida i WordPress, spelar stor roll. Väldigt många teman, särskilt köpteman (även kallade Premium teman), innehåller ofta överflödig och dålig kod och är s.k. bloatade.

För många räcker det med enklare gratisteman. De är ofta utvecklade av WordPress själva vilket garanterar hög kodkvalitet. Om du behöver en extra funktion på din hemsida finns det många kvalitetstillägg (plugins) att välja mellan. Även här gäller det dock att välja tillägg med försiktighet. En del WordPress tillägg kan göra din hemsida långsammare eller ännu värre öka risken för att din hemsida hackas, om det finns säkerhetshål i tillägget som hackers kan utnyttja.

När du är på jakt efter ett WordPress tillägg/plugin bör du hålla dig ifrån plugins som inte har uppdaterats på länge, och som har dåliga betyg.

Värt att notera är att du bör undvika att installera och använda många tillägg/plugins. Först och främst kan det försämra laddningstiden på din hemsida men det ökar även risken för att hemsidan en dag kraschar.

3. Använd inte ett caching plugin

Många, däribland webbyråer, rekommenderar att man använder caching plugin. Vi är dock en stark motståndare till det. Ett caching plugin kan faktiskt göra att din hemsida laddar långsammare, samt att den inte fungerar som den ska.

När vi aktiverar caching för våra kunders hemsidor väljer vi alltid att aktivera caching på servernivå (oftast nginx), eftersom det är mycket stabilare. Kolla med din hostingleverantör om de erbjuder caching på servernivå.

4. Optimera dina bilder.

Komprimera och ändra upplösning på bilder

Alldeles för stora och tunga bilder är en av de vanligaste orsakerna till varför hemsidor blir långsamma.

När du använder bilder på din WordPress hemsida behöver du först och främst se till att bilderna är i rätt upplösning. Det finns ingen anledning att använda bilder som är onödigt stora, det bidrar bara till att din hemsida laddar långsammare samt förvärrar användarupplevelsen.

När du har ändrat storleken på bilderna är det sedan dags att komprimera bilderna. Komprimering innebär att du gör filstorleken mindre. En bild kan ha en filstorlek på flera Mb (Megabyte), men när du har ändrat storleken och komprimerat bilden kan filstorleken dras ner till bara några Kb (Kilobyte) och därmed minska laddningstiden för din hemsida avsevärt.

Vi rekommenderar verktyget TinyJPG när du komprimerar bilder.

Använd rätt filformat på dina bilder

Det är viktigt att du använder rätt filformat på dina bilder. Vi rekommenderar att du alltid använder filformatet .jpg, eftersom det automatiskt komprimerar bilder (men vi rekommenderar att du komprimerar ytterligare som nämnt ovan). Bilder med .png som filformat har ofta betydligt större filstorlekar och bör därför endast användas om du verkligen måste, t ex om du vill att en bild ska ha en transparent bakgrund. Använd verktyget TinyPNG för att komprimera .png-bilder.

5. Använd CDN

Om du tror att din hemsida kommer att bringa in mycket trafik rekommenderar vi att du använder dig av CDN.

CDN är ett nätverk av servrar över hela världen som lagrar din hemsidas statiska filer. När en användare besöker din hemsida serveras dessa statiska filer från den server som ligger närmast användaren, och på så sätt förbättras laddningstiden.

Vi rekommenderar att du använder Cloudflare, som du kan använda helt gratis.

6. Uppdatera WordPress, teman och plugins.

För att säkerställa bästa prestanda och säkerhet på din hemsida behöver du hålla din hemsida uppdaterad, genom att uppdatera WordPress, teman och plugins till de senaste versionerna som släpps. Uppdateringar kommer inte sällan med prestandaförbättringar.

7. Använd PHP 7.2 eller högre för bästa prestanda.

För att säkerställa bästa prestanda och säkerhet på din hemsida behöver du uppgradera till PHP version 7.2 eller högre. Hos de flesta hostingleverantörer kan man enkelt uppgradera PHP till den senaste versionen via Kundzonen. Kontakta din leverantör om du stöter på problem.

8. Använd senaste versionen av protokollet HTTP

Hos de flesta hostingleverantörer används HTTP/2 som standard. Om din hostingleverantör inte erbjuder HTTP/2 kan det vara värt att välja en annan hostingleverantör som erbjuder det.

Snart lanseras protokollet HTTP/3 som kommer med ännu fler förbättringar. De bästa hostingleverantörerna kommer att uppgradera till HTTP/3 när en stabil version släpps.

9. Undvik att använda för många typsnitt/fonter

Ett enkelt misstag som många nybörjare gör är att använda alltför många olika typsnitt/fonter på sin hemsida. Detta bidrar bara till långsammare laddningstider, försök att hålla dig till maximalt 2 olika typsnitt.

10. Inaktivera pingar/pingbacks

Vi rekommenderar att du inaktiverar pingar/pingbacks på din hemsida eftersom det bara innebär ännu fler förfrågningar som din hemsida behöver göra.

Inaktivera pingbacks från andra bloggar

För att inaktivera pingbacks från andra bloggar går du in på din Adminpanel > Inställningar > Diskussion och sedan bockar du av ”Tillåt inkommande länknotifikationer från andra webbplatser (pingar och trackbacks) för nya inlägg.”

Vi har även valt att bocka av ”Försök meddela alla bloggar som länkas från den posten” men det behöver du inte göra om du inte vill.

Inaktivera pingbacks

Inaktivera egna pingbacks

Vi brukar även inaktivera egna pingbacks. Tyvärr finns det bara ett sätt att göra det på och det är att installera gratispluginet ”No self Pings”. När du har installerat och aktiverat tillägget behöver du inte göra någonting mer.

Lyckades vi hjälpa dig att få en snabbare WordPress hemsida efter att du läste denna guide? Vad kul! Dela gärna denna guide med andra personer som du tror kan dra nytta av den också.

Snabbare WordPress hemsida

Offertförfrågan

Vi behöver ditt samtycke.

Kan Vumo hjälpa till?

Vi bygger gärna din WordPress hemsida.

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag.

I offerten presenterar vi bland annat:

$

Total kostnad

$

Vad som kommer att göras

$

Vår arbetsprocess

… och mer

Kan Vumo hjälpa till?

Vi bygger gärna din WordPress hemsida.

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag.

I offerten presenterar vi bland annat:

$

Total kostnad

$

Vad som kommer att göras

$

Vår arbetsprocess

… och mer

Offertförfrågan

Vi behöver ditt samtycke.

Allt börjar med ett Hej!

På jakt efter en WordPress expert? Kontakta oss idag så pratar vi vidare!

Vi behöver ditt samtycke.

Kunder tycker till

Erik

Målerifirma

”Vi kontaktade Vumo eftersom vi kände ett stort behov av att investera i en ny, bättre hemsida för vår målerifirma. Vår nya hemsida blev långt över våra förväntningar. Kan verkligen rekommendera Vumo.”

Emilie

Portfolio

”Jag är väldigt nöjd med min hemsida som Vumo hjälpte mig att ta fram, den blev precis som jag hade tänkt mig!”

Jeanette

Advokatbyrå

”Vi behövde en professionell hemsida för vår advokatbyrå och hemsidan behövde vara enkel att administrera. Vumo lyckades leverera på alla våra punkter.”

Per

Flyttbolag

”Vi är ett flyttbolag och lät Vumo skapa en ny hemsida till oss i WordPress. Vi är väldigt nöjda med resultatet, vi har många fler kunder idag jämfört med tidigare. Tack!”

Mats

Personlig blogg

”Jag har länge velat driva en personlig blogg på nätet och Vumo hjälpte mig skapa en blogg i WordPress. Tummen upp!”