WordPress Guide

Installera WordPress – Steg för steg guide

Installera WordPress, hur gör man det egentligen? I denna steg för steg WordPress guide förklarar vi hur du installerar WordPress. Utmärkt guide för nybörjare!
Installera WordPress Manuellt

Hemsida på egen server eller skapa hemsida direkt genom WordPress.com?

Innan vi guidar dig steg för steg hur du installerar WordPress, så behöver vi först informera dig om att det finns två olika versioner av WordPress som du kan välja mellan.

1. Installera WordPress manuellt med WordPress.org

Den ena kallas för Self Hosted WordPress (även kallad Open Source WordPress) och den finns att ladda ner gratis på WordPress.org. Self Hosted WordPress innebär att du måste installera WordPress manuellt på ett webbhotellskonto eller annan typ av server. Det är alltså denna version av WordPress som artikeln är ämnad för.

2. Registrera konto på WordPress.com och skapa egen hemsida direkt

Den andra versionen av WordPress hittar du på WordPress.com och den är betydligt enklare att komma igång med. Det enda du behöver göra är att registrera ett konto och sedan kan du skapa en egen hemsida i WordPress t ex minhemsida.wordpress.com och du behöver inte lägga en tanke på något tekniskt.

WordPress.com-versionen lämpar sig bra för dig som vill komma igång snabbt och enkelt med din hemsida. Om du är ute efter att skapa en enklare typ av hemsida kostnadsfritt, utan avancerade funktioner och höga krav på att den ska vara anpassningsbar, så lämpar sig WordPress.com bra även för detta. Du kan som sagt skapa din hemsida helt gratis på WordPress.com, men förutom gratisalternativet finns det flera andra paket som kostar och som ger dig utökad funktionalitet t ex anpassad domän, utökad utrymmeskvot, betalningsfunktioner, tillgång till Premium-teman, avancerad designanpassning och mycket mer.

Om du däremot vill ha större kontroll över din hemsida, vill ha möjligheten att anpassa den precis som du vill, utan att detta ska kosta extra, så måste du välja WordPress.org och installera WordPress på egen server med hjälp av installationsguiden här nedan. Med denna version kan du även dra nytta utav den enorma uppsjön av WordPress teman och plugins/tillägg som finns tillgängliga.

Vi på Vumo rekommenderar alltid WordPress.org till våra kunder. Denna version ger oss och våra kunder så pass mycket mer spelrum att göra saker, jämfört med WordPress.com där det mesta känns väldigt instängt, men som kanske lämpar sig bra för personer som helt enkelt vill kunna komma igång lite snabbare med sin hemsida och som inte ställer höga krav på funktionalitet och liknande.

Läs mer om skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com här.

”35% av alla hemsidor på nätet är byggda med WordPress”

Läs guiden Vad är WordPress?

Installera WordPress Guide

Väldigt många webbhotell erbjuder en s.k. One-click installation av WordPress. Om ditt webbhotell inte erbjuder detta, följ denna guide:

1. Börja med att ladda ner den senaste versionen av WordPress. Du hittar den Svenskspråkiga versionen här.

2. Packa upp zip-filen som laddades ner.

3. På ditt webbhotell skapar du nu en ny databas samt MySQL-användare. Skriv ner alla databas- och lösenordsuppgifter.

4. Installera FTP programmet Filezilla här om du inte redan har gjort det.

5. Starta sedan Filezilla och anslut till din server. Kontakta ditt webbhotell/hostingleverantör om du är osäker på hur man gör detta eller om du stöter på problem.

6. När du har anslutit till din server så navigerar du dig fram till den mapp som har samma namn som din domän, t ex dindomän.se. När du har öppnat denna mapp väljer du sedan mappen public_html. Här ska WordPress installeras.

7. Mappen som fanns inuti zip-filen som laddades ner från WordPress.org, ska nu laddas upp till mappen public_html.

8. När alla filer har laddats upp öppnar du valfri webbläsare och söker på din domän t ex dindomän.se vilket startar installationen av WordPress.

9. Ange alla dina databasuppgifter och välj sedan vad din hemsida ska heta, det användarnamn, lösenord och e-postadress du vill använda och klicka sedan på skicka.

10. Klart! WordPress är nu installerat och redo att börja användas. Om du söker på din domän så kan du nu se din hemsida.

11. För att logga in på din alldeles nyskapade WordPress hemsida och administrera den besöker du dindomän.se/wp-admin alternativt dindomän.se/wp-login.php.

Läs artikel: Vad är WordPress?
Läs artikel: 10 Enkla Tips – Gör din WordPress Hemsida Snabbare

Offertförfrågan

Vi behöver ditt samtycke.

Vumo hjälper dig!

Låt oss installera och bygga din WordPress hemsida så att du kan fokusera på det roliga istället.

Fyll i era uppgifter så återkommer vi med ett förslag.

I offerten kan vi presentera bland annat:

$

Total kostnad

$

Vad som kommer att göras

$

Vår arbetsprocess

… och mer

Vumo hjälper dig!

Låt oss installera och bygga din WordPress hemsida så att du kan fokusera på det roliga istället.

Fyll i era uppgifter så återkommer vi med ett förslag.

I offerten kan vi presentera bland annat:

$

Total kostnad

$

Vad som kommer att göras

$

Vår arbetsprocess

… och mer

Offertförfrågan

Vi behöver ditt samtycke.

Hör av dig till Vumo!

Behöver du hjälp med WordPress? Kontakta oss idag så pratar vi vidare!

Vi behöver ditt samtycke.

Vad tycker våra kunder?

Erik

Målerifirma

”Vi kontaktade Vumo eftersom vi kände ett stort behov av att investera i en ny, bättre hemsida för vår målerifirma. Vår nya hemsida till företaget blev långt över våra förväntningar. Kan verkligen rekommendera Vumo.”

Emilie

Portfolio

”Jag är väldigt nöjd med min hemsida som Vumo hjälpte mig att ta fram, den blev precis som jag hade tänkt mig!”

Jeanette

Advokatbyrå

”Vi behövde en professionell hemsida för vår advokatbyrå och hemsidan behövde vara enkel att administrera. Vumo lyckades leverera på alla våra punkter.”

Per

Flyttbolag

”Vi är ett flyttbolag och lät Vumo skapa en ny hemsida till oss i WordPress. Vi är väldigt nöjda med resultatet, vi har många fler kunder idag jämfört med tidigare. Tack!”

Mats

Personlig blogg

”Jag har länge velat driva en personlig blogg på nätet och Vumo hjälpte mig skapa en blogg i WordPress. Tummen upp!”